KPN schrapt 1.500 tot 2.000 extra banen tussen nu en 2016.

Dit maakt het concern dinsdag bekend bij de presentatie van de kwartaalresultaten.

Sinds 2011 verdwenen er al 4.650 banen bij KPN. Het totale banenverlies onder topman Eelco Blok komt daarmee op minstens 6.000.

Zijn voorganger Ad Scheepbouwer schrapte tussen 2005 en 2010 al meer dan 10.000 banen. Met de nieuwe ontslagronde hoopt KPN nog eens ongeveer 300 miljoen euro te besparen.

Het telecombedrijf realiseerde een verlies van 108 miljoen euro in het laatste kwartaal van 2013. Hiermee presteerde het concern wel beter vergeleken met dezelfde periode in 2012 toen 263 miljoen euro verlies werd gemaakt.

Stabiliseren

KPN-topman Eelco Blok zei dat hij verwacht dat de "financiële resultaten stabiliseren richting het eind van het
jaar 2014".

Over het gehele jaar daalde de omzet van KPN met 10 procent naar 8,4 miljard euro. Hier hield het het bedrijf onder aan de streep 293 miljoen winst aan over, een daling van 6,7 procent vergeleken met vorig jaar.

Vooral de inkomsten uit mobiele telefonie stonden onder druk, net als die in de zakelijke markt. Daar stonden goede prestaties tegenover uit de verkoop van vaste telefonie, internet en televisie aan consumenten thuis, aldus KPN.

Verlies

Aan het verlies van klanten en marktaandeel is volgens KPN wel een einde gekomen, mede dankzij de forse investeringen die het bedrijf de laatste jaren heeft gedaan in zijn netwerk en producten.

Daarbij hoopt KPN onder meer op dividend uit het belang van 20,5 procent in Telefónica Deutschland dat het verkrijgt als de verkoop van E-Plus doorgaat. Dat is afhankelijk van toestemming van de Europese Commissie, die naar verwachting medio mei met haar oordeel komt.

Als de transactie doorgaat, zal KPN ook zelf weer dividend gaan uitkeren. De aandeelhouders kunnen dan over 2014 een winstuitkering van 7 cent per aandeel tegemoet zien.

Markt

KPN verwacht niet dat de fusie tussen Ziggo en UPC tot grote veranderingen in de markt zal leiden. Dat zei topman Eelco Blok dinsdag in een toelichting op de jaarcijfers.

Beide kabelexploitanten hebben volgens Blok een monopoliepositie in het gebied waarin ze actief zijn. ''Daar verandert niets aan'', zei hij. Tussen de regio's van Ziggo en UPC zit geen overlap.

Blok vindt wel dat er met het ontstaan van zo'n machtige tegenstrever op gebied van televisie en internet sprake moet zijn van een gelijk speelveld. Hij gaat er dan ook vanuit dat het nieuwe Ziggo net zo zal worden behandeld als KPN. Dat zou onder meer betekenen dat de kabelaar zijn netwerk moet openstellen voor concurrentie.

América Móvil

Blok zei verder dat KPN in gesprek is gebleven met América Móvil (AMX), ook na de mislukte overnamepoging door dat Mexicaanse bedrijf. ''Ze blijven grootaandeelhouder en hebben twee commissariszetels'', aldus de topman. Blok zei niet te weten wat de intenties van AMX zijn na medio april, als de periode afloopt waarin de Mexicanen geen nieuw bod mogen doen.

Verdere consolidatie in de Europese telecommarkt is volgens Blok onvermijdelijk. KPN speelt daar al een rol in met de verkoop van E-Plus aan Telefónica Deutschland. Op termijn zal ook in Nederland marktconcentratie optreden. ''Daar ben ik van overtuigd'', zei hij.

Lees ook: 'Zoveelste reorganisatie op rij bij KPN' | Grootscheepse reorganisaties op een rijtje