De aandelenbeurs in Tokio ging dinsdag fors onderuit in navolging van de stevige koersverliezen op Wall Street.

Een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse industrie zorgde wereldwijd voor een verkoopgolf op de beurzen. De Nikkei sloot 4,2 procent lager op 14.008,47 punten en bereikte daarmee het laagste niveau in 3 maanden.

De Japanse hoofdindex verloor een dag eerder al 2 procent. Voor het gehele jaar staat de Nikkei op een min van ruim 10 procent, waarmee de beurs technisch gezien voldoet aan de definitie van een correctie.

Bij de bedrijven zakte de Japanse autofabrikant Toyota 5,7 procent in afwachting van de kwartaalcijfers die na de slotbel naar buiten komen. Ook Panasonic, Sharp en Hitachi, die na sluiting van de markt de resultaten bekendmaken, moesten terrein prijsgeven.

Seoul

Op de andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten werden eveneens zware verliezen geleden. De All Ordinaries in Sydney daalde 1,7 procent na het besluit van de Australische centrale bank om de rente onveranderd te laten op 2,5 procent. De Kospi in Seoul verloor eveneens 1,7 procent en zakte daarmee tot het laagste niveau sinds augustus vorig jaar.

In Hongkong, waar beleggers terugkeerden na de viering van het Chinees Nieuwjaar, noteerde de Hang Seng-index 2,5 procent lager in de middaghandel. In China, Taiwan en Vietnam waren de beurzen nog altijd gesloten.