Shell heeft zich de woede van de Argentijnse regering op de hals gehaald door de brandstofprijzen in Argentinië met 12 procent te verhogen. Dat meldden verscheidene media in het Zuid-Amerikaanse land maandag.

Kabinetschef Jorge Capitanich sprak maandag van een eenzijdig besluit van Shell waarvoor iedere rechtvaardiging ontbreekt. Hij beschuldigde het Nederlands-Britse olieconcern van een ''samenzwering tegen de belangen van het land'', en sloot maatregelen om het bedrijf op andere gedachten te brengen niet uit.

Shell wees bij de aankondiging van de prijsverhoging op de veranderende marktomstandigheden in Argentinië. De waarde van de nationale munt, de peso, is de afgelopen maand met ongeveer een vijfde in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Olie wordt doorgaans afgerekend in dollars.

In 2012 kreeg branchegenoot Repsol het aan de stok met de Argentijnse regering. De Spaanse oliemaatschappij zag zelfs zijn Argentijnse dochterbedrijf YPF genationaliseerd worden, omdat het te weinig zou investeren in meer productie. Daardoor zou Argentinië te sterk afhankelijk worden van de steeds duurder wordende import van olie.