Na de update die Akzonobel begin januari al over het vierde kwartaal heeft afgegeven, verwachten analisten niet dat de presentatie van de resultaten over 2013 grote verrassingen oplevert. Akzonobel opent op donderdag 6 februari voorbeurs de boeken over het afgelopen jaar.

Analist Philip Scholte van Rabobank denkt dat het verfconcern nog eens zal herhalen dat de markt nog steeds moeilijk is en dat er weinig tot geen herstel zichtbaar is in de markten die gerelateerd zijn aan de (woning-)bouw. Scholte verwacht verder weinig spannends op donderdag.

Akznobel herhaalde begin januari dat het bedrijfsresultaat voor aftrek van incidentele posten over 2013 naar verwachting niet meer dan 908 miljoen euro zal bedragen. De herstructureringskosten van het verbeterprogramma liggen, grotendeels in lijn met eerdere indicaties, op meer dan 300 miljoen euro.

Op schema

Het concern meldde ook dat het dit jaar ten minste 250 miljoen euro gaat investeren in efficiënter werken en zei op schema te liggen met de doelstellingen van het 'Prestatie Verbeter Programma' voor 2013 en met de financiële doelstellingen voor 2015. De handelsactiviteiten in het vierde kwartaal waren ''in lijn met eerdere trends''. Topman Ton Büchner had al eerder gezegd de winstgevendheid verder te willen opvoeren en het bedrijf aantrekkelijker te maken voor aandeelhouders.

De effeciëntieslag is een 'ongoing operatie', aldus Scholte. ''Het bedrijf zit in een kostenbesparings- en reorganisatiemodus.''

Gemiddeld verwachten analisten ondervraagd voor Bloomberg dat de omzet van Akzonobel in het vierde kwartaal uitkomt op 3,5 miljard euro, tegen 3,67 miljard in dezelfde periode in 2012. De ebitda zou uitkomen op 267,5 miljoen euro, tegen 363 miljoen euro in 2012. De aangepaste nettowinst wordt verwacht op 55,1 miljoen euro bij Bloomberg, tegen een verlies van 59 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2012.