Imtech moet opnieuw fors afschrijven op de activiteiten in Duitsland.

Het bedrijf zal over de resultaten van 2013 nog eens tussen de 200 en 230 miljoen euro aan afschrijvingen boeken, zo maakte de technisch dienstverlener maandag bekend in een tussentijds handelsbericht.

Imtech probeert in Duitsland, waar begin vorig jaar een zeer omvangrijke fraudezaak aan het licht kwam, versneld orde op zaken te stellen.

De situatie in het land blijft onveranderd moeilijk, maar de onderneming heeft nu het idee alle problemen daar te kunnen overzien en aan te kunnen pakken.

Er is een speciaal team opgezet om dat te doen en er wordt een verbeterprogramma onder de naam 'Neue Imtech' uitgevoerd. De huidige problemen zijn vooral ''van interne aard'', zei topman Gerard van de Aast. De marktomstandigheden in Duitsland zijn gunstig.

De topman wilde niet zeggen wanneer de moeilijkheden in Duitsland achter de rug zullen zijn, maar denkt wel dat Imtech ''in 2014 met het verbeterprogramma een heel eind'' zal komen. Het bedrag van 200 tot 230 miljoen euro, dat Imtech in maart nog zal concretiseren, zal naar verwachting niet verder oplopen, zei Van de Aast.

Geschrapte banen

Het vorig jaar aangekondigde reorganisatieprogramma voor 2013 is inmiddels voltooid, zo liet het bedrijf weten. Daarbij zijn 2300 banen (fte) geschrapt, 350 meer dan eerder gedacht. De herstructureringskosten zijn opgelopen tot 105 miljoen euro. De meeste banen verdwenen in Duitsland. Daar zullen in de eerste helft van het jaar nog eens 300 banen worden geschrapt.

Imtech meldt verder een ''financiële herstructureringslast'' over 2013 te boeken van 110 miljoen euro. Dit bedrag en de 105 miljoen euro aan kosten die vanwege het schrappen van de banen worden gemaakt, staan los van de 200 tot 230 miljoen euro die worden geboekt om de zaken in Duitsland op orde te brengen, zo liet een woordvoerster van de onderneming weten.

Schuld

Buiten de Duitse markt heeft Imtech zijn resultaten in het vierde kwartaal zien verbeteren. De ebitdamarge buiten het land is verbeterd en Imtech wist zijn schuld met 91 miljoen euro af te bouwen tot 745 miljoen euro.

Imtech zei over heel 2013 een omzet van circa 4,9 miljard euro te hebben geboekt en denkt voor hetzelfde bedrag aan orders te hebben ontvangen. Imtech sprak van een ''stevige'' cijfers en Van de Aast liet weten dat wat betreft 2014 ''de orderintake een goede indicatie geeft voor waar het met de omzet naar toe gaat''.

Winst

In Duitsland en Oost-Europa kwam de omzet vorig jaar uit op ongeveer 960 miljoen euro, met voor 820 miljoen euro aan nieuwe orders. De winstmarge van de Duitse operaties is in het vierde kwartaal niet verbeterd.

Maar de Duitse activiteiten zullen volgens de onderneming wel profiteren van de uitgevoerde reorganisatie en het verbeterprogramma.