De Japanse luchtvaartmaatschappijen All Nippon Airways (ANA) en Japan Airlines (JAL) hebben in de eerste 9 maanden van hun gebroken boekjaar allebei minder winst geboekt als gevolg van gestegen brandstofkosten. Dat maakten de twee bedrijven vrijdag bekend.

ANA, de grootste Japanse luchtvaartmaatschappij, zag de nettowinst met 36 procent afnemen tot 33,3 miljard yen (240 miljoen euro). De omzet steeg wel met 7 procent tot 1,2 biljoen yen. Bij de kleinere concurrent JAL daalde de nettowinst met 12 procent tot 124 miljard yen, terwijl de omzet met 5 procent groeide tot 942 miljard yen.

De brandstofrekening bij ANA steeg met ongeveer een kwart. Dat kwam met name door een daling van de yen ten opzichte van de dollar, de munt waarmee vliegtuigbrandstof wordt afgerekend. Het bedrijf verwacht dat de kerosinekosten ook in de rest van het boekjaar zullen blijven oplopen, terwijl de vraag naar vakantie- en zakenreizen ,,robuust'' blijft.

JAL verhoogde in verband met de aantrekkende vraag naar internationale vliegreizen wel zijn verwachtingen voor het gehele boekjaar, dat eind maart afloopt. Het bedrijf gaat nu uit van een nettowinst van 148 miljard yen, in plaats van de eerder voorspelde 128 miljard. ANA handhaafde zijn prognoses.