De beursgang van kabelexploitant Altice is vrijdag positief verlopen. In het eerste handelsuur was het in Luxemburg gevestigde bedrijf de sterkste stijger aan het Damrak.

Beleggers konden vrijdag voor het eerst handelen in het internationaal actieve kabelbedrijf Altice. De beursgang is de grootste in zeker 7 jaar op Euronext Amsterdam en de grootste in Europa (met uitzondering van Groot-Brittannië) in de afgelopen 12 maanden.

Na de traditionele gongslag, waaraan veel kabaal en luid aftellen voorafging, opende het aandeel op 28,30 euro. Rond het middaguur noteerde het aandeel op 28,86 euro.

Het concern krijgt met de beursgang, waarbij in totaal voor ruim 1,5 miljard euro aan aandelen werd geplaatst, een marktwaarde van ruim 5,7 miljard euro. Altice is niet actief op de Nederlandse markt, maar wel in Frankrijk, België, Luxemburg, Portugal, Zwitserland en Israël. Het bedrijf biedt in die landen televisie, internet en vaste telefonie via de kabel en is vergelijkbaar met Ziggo en UPC.

Voorzitter en oprichter Patrick Drahi zei gekozen te hebben voor een notering in Amsterdam omdat kabelbedrijven in Nederland een bekend en succesvol fenomeen zijn.

Kabel

''Hier is kabel net zo succesvol als in de VS'', stelde hij. Bovendien is Nederland volgens Drahi ''een land van ontdekkingsreizigers''. Dat past goed bij de aard van Altice, aldus de voorzitter.

Een woordvoerder van Deutsche Bank, een van de banken die de beursgang begeleidde, memoreerde dat Euronext Amsterdam veel ervaring heeft met kabelmaatschappijen, zoals Ziggo.

Amsterdam was voor Altice ook een logische plek om een notering aan te vragen omdat het een ''meer internationaal platform biedt'' dan andere beurzen in continentaal Europa. Volgens de bank heeft Altice in de afgelopen jaren een indrukwekkende groei doorgemaakt.

Groeikansen

Drahi en topman Dexter Goei bevestigden dinsdag dat Altice ook dit jaar veel groeikansen ziet. ''Wij kijken naar veel overnamemogelijkheden in veel verschillende landen'', aldus Drahi.

Volgens de voorzitter staat Europa aan de vooravond van een grote consolidatieslag binnen de kabelsector. De consolidatie van de Nederlandse kabelmarkt, waar Liberty Global Ziggo wil overnemen, is volgens hem zo goed als afgerond.