De Nederlandse staat is begonnen met de derde en laatste veiling uit de portefeuille gebundelde Amerikaanse rommelhypotheken van ING.

Acht partijen zijn geselecteerd om biedingen uit te brengen, zo meldde het Agentschap van de Generale Thesaurie donderdag.

Het resterende deel van de portefeuille heeft een omvang van 2,1 miljard dollar (1,5 miljard euro). Eerder deze maand werd voor 4,27 miljard dollar aan verpakte hypotheekleningen in de markt gezet. In december verkocht de Staat al stukken met een nominale waarde van in totaal 5,1 miljard dollar. De gehele portefeuille stond voor 11,6 miljard dollar in de boeken.

De banken die meedoen aan de veiling zijn Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Nomura en Royal Bank of Scotland. Zij hebben tot 4 februari de tijd om met biedingen te komen.

Hypotheekobligaties

De Nederlandse staat schoot in 2009 ING te hulp door 80 procent van het risico op het pakket Amerikaanse hypotheekobligaties, de zogenoemde Alt-A-portefeuille, over te nemen. De obligaties waren door de diepe crisis op de Amerikaanse woningmarkt nauwelijks meer verhandelbaar en verzwakten de financiële positie van ING.

Inmiddels is die hulp overbodig geworden doordat de huizenmarkt sterk is hersteld en de meeste onderliggende hypotheken gewoon worden afgelost. De Staat zal naar verwachting zo'n 400 miljoen euro winst maken op de verkoop van de portefeuille.