De effectenbeurzen op Wall Street lieten donderdag herstel zien na de koersverliezen een dag eerder.

De Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal volgens verwachting, vooral dankzij een aantrekkende consumptie. Ook kwam een aantal grote bedrijven met goede kwartaalcijfers.

De Dow-Jonesindex, waarin de 30 grootste Amerikaanse beursfondsen zijn opgenomen, sloot 0,7 procent hoger op 15.848,61 punten. De bredere S&P 500 steeg 1,1 procent tot 1794,19 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 1,8 procent bij en eindigde op 4123,13 punten.

De economische groei in de Verenigde Staten werd vooral gestuwd door sterk gestegen consumentenuitgaven. Bedrijven die het vooral van de private consumptie moeten hebben, zoals sportkledingfabrikant Nike en entertainmentconcern Walt Disney, waren bovenin de Dow te vinden met koerswinsten tot 3 procent.

Ook creditcardmaatschappij Visa profiteert van de groeiende kooplust onder Amerikanen. Het bedrijf zag de winst in het afgelopen kwartaal sterker stijgen dan analisten gemiddeld hadden voorzien, en werd beloond met een koerswinst van 1,7 procent.

Industrieconcern 3M verloor 1,7 procent. De omzet van het bedrijf in het vierde kwartaal voldeed niet aan de verwachtingen in de markt. Ook de cijfers van olieconcern ExxonMobil stelde teleur. Het aandeel verloor 1,2 procent. Onderaan de Dow stond vliegtuigbouwer Boeing met een min van 2,5 procent.

In de Nasdaq was Facebook een belangrijke aanjager met een koerswinst van ruim 14 procent. Het internetbedrijf behaalde het afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Branchegenoot Google won 2,6 procent nadat het had bekendgemaakt mobieltjesmaker Motorola voor een kleine 3 miljard dollar te verkopen aan Lenovo.

De euro was 1,3550 dollar waard, onveranderd ten opzichte van het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 97,91 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper en kostte 107,77 dollar per vat.