Santander, het grootste bankconcern van Europa, heeft de winst vorig jaar zien verdubbelen tot 4,37 miljard euro. Dat maakte het Spaanse concern donderdag bekend.

De winstsprong werd vooral gestuwd doordat de bank minder geld opzij hoefde te zetten voor leningen die niet meer terugbetaald kunnen worden en verliezen op vastgoedinvesteringen.

Ook kostenbesparingen droegen bij aan het hogere resultaat. Santander moest in het vierde kwartaal 2,28 miljard euro in de stroppenpot voor probleemkredieten stoppen, het laagste bedrag in de laatste acht kwartalen.

Volgens Santander-topman Emilio Botín maakt het bankconcern zich op voor ''een sterke winstgroei de komende jaren'', nadat de bank de afgelopen jaren zich vooral had gericht op het versterken van de balans en de kapitaalpositie. De resultaten van 2013 onderstrepen volgens hem ''de ommezwaai'', na de winstdalingen van de afgelopen jaren.

Spaanse banken hebben het de afgelopen jaren moeilijk gehad door de economische krimp waarin het land zich bevindt en door het instorten van de vastgoedmarkt in Spanje.