Shell schrapt het boorprogramma in Alaska voor dit jaar. Dat maakte het energieconcern donderdag bekend bij de presentatie van de volledige vierdekwartaal- en jaarcijfers. 

Eerder deze maand kwam het concern met een winstwaarschuwing vanwege onder meer oplopende projectkosten en een lager productievolume.

Een Amerikaanse rechtbank stelde een week geleden dat het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in 2008 onterecht toestemming gaf voor proefboringen in de wateren rond Alaska.

''Dat is een teleurstellende uitkomst'', aldus bestuursvoorzitter Ben van Beurden, die niet bereid is in deze context verdere middelen in te zetten in de regio.

"2014 wordt een jaar waarin verandering de nadruk heeft om onze rendement en cashflow te verbeteren", zegt Van Beurden. Het olie- en gasbedrijf besloot wel de winst op aandelen, dividend, in het eerste kwartaal van 2014 te verhogen met 4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. 

Nigeria

Volgens de topman pakten de marktomstandigheden anders uit dan Shell voorzag. ''Factoren als de verslechterende veiligheidssituatie in Nigeria en vertragingen bij projecten in verscheidene landen hebben de vooruitzichten gewijzigd.''

Shell, dat vorig jaar fors afschreef op schaliegasactiviteiten in de Verenigde Staten, heeft nog altijd last van lage Amerikaanse gasprijzen en zwakke raffinagemarges. ''Het herstructureren van de Noord-Amerikaanse activiteiten en het verhogen van de winstgevendheid daarvan is een bijzonder punt van aandacht'', aldus de topman.

Lagere winst

De cijfers die Shell presenteerde waren ongewijzigd ten opzichte van de winstwaarschuwing. Het bedrijf herhaalde dat het dit jaar en volgend jaar in totaal voor 15 miljard dollar aan onderdelen wil afstoten.

De winst over het laatste kwartaal van 2013 is uitgekomen op 2,9 miljard dollar (2,1 miljard euro). In het voorgaande kwartaal was dit nog 4,5 miljard dollar, terwijl er in de laatste 3 maanden van 2012 een winst van 5,6 miljard dollar werd geboekt.

Over heel 2013 komt de winst, volgens die door Shell en de financiële markten gebruikte maatstaf, naar schatting uit op 19,5 miljard dollar. Dat is ongeveer 6 miljard dollar minder dan de winst van 2012. Inclusief afschrijvingen zakt de winst zelfs met bijna 40 procent, naar 16,8 miljard dollar.

Van Beurden zei bij het geven van de winstwaarschuwing dat de prestaties in 2013 "niet zijn zoals ik ze van Shell verwacht.'' De in juli vorig jaar aangetreden topman gaat zich richten op verbetering van de resultaten.