De aandelenbeurs in Tokio ging donderdag fors omlaag. Een stijging van de Japanse yen zette de belangrijke Japanse exportsector onder druk. 

De munt zat in de lift door het besluit van de Amerikaanse Federal Reserve om het stimuleringsbeleid terug te schroeven van 75 naar 65 miljard dollar per maand.

De Nikkei eindigde 2,45 procent lager op 15.007,06 punten. Een dag eerder won de Japanse hoofdindex nog 2,7 procent.

Exportbedrijven als automaker Toyota en elektronicaconcern Sony, die hun concurrentiepositie zien verslechteren door de duurdere yen, verloren respectievelijk 2,25 en 2,3 procent. Nintendo zakte 4,3 procent. De Japanse maker van spelcomputers heeft de winst in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2013/2014 met 77 procent zien dalen. De winstval volgt op slechte verkopen tijdens de feestdagen van Nintendo's spelcomputer Wii en de games Mario en Zelda.

Op de andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten werden ook verliezen geleden. In Sydney verloor de All Ordinaries 0,8 procent. De aandelenbeurs in Zuid-Korea bleef donderdag gesloten.

In Hongkong, waar de beurs vanwege de viering van het Chinese Nieuwjaar een halve dag open was, zakte de Hang Seng-index 0,5 procent. Lenovo leverde ruim 8 procent in na aankondiging dat de Chinese computermaker de mobieltjesmaker Motorola koopt van Google voor 2,91 miljard dollar (2,14 miljard euro).