Lenovo heeft Motorola Mobility, dat in 2011 door Google is overgenomen, gekocht voor een bedrag van 2,91 miljard dollar.

Dat bevestigen Lenovo en Google. Lenovo betreedt door de overname de Amerikaanse en Europese smartphonemarkt.

Google blijft eigenaar van de meeste Motorola-patenten. In totaal gaan 2000 patenten en een licentie op de overige patenten naar Lenovo.

Lenovo betaalt Google 660 miljoen dollar in contanten, 750 miljoen dollar in aandelen en de overige 1,5 miljard dollar wordt uitbetaald over de komende drie jaar.

Expertise

"Lenovo heeft de expertise en geschiedenis om Motorola te veranderen in een grote speler binnen de Android-wereld", aldus Google-medeoprichter Larry Page. "Door de verkoop kan Google zich richten op de innovatie binnen het Android-platform en -ecosysteem."

Google zou zijn mobiele divisie grotendeels willen afstoten en heeft daarom het patentportfolio van Motorola niet meer nodig. Ook zouden de patenten Google te weinig royalties opleveren. Motorola draait elk kwartaal enkele honderden miljoenen dollars verlies.

Motorola werd in 2011 door Google overgenomen voor 12,5 miljard dollar. Eerder verkocht de internetgigant Motorola Home, de settopbox van het bedrijf, voor 2 miljard dollar.

Lees ook onze review van de Moto G