De effectenbeurzen op Wall Street gingen woensdag verder omlaag na de bekendmaking van de uitkomsten van de jongste beleidsvergadering van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken.

Zoals verwacht heeft de Fed besloten zijn stimuleringsprogramma verder af te bouwen.

Door de vermindering van het stimuleringsbeleid van de Fed vloeien ook minder investeringen naar opkomende economieën. Daardoor zijn de laatste tijd de munten in sommige van die landen fors in waarde gedaald, wat ook in Europa en de Verenigde Staten druk zet op de aandelenmarkten.

De leidende Dow-Jonesindex sloot 1,2 procent lager op 15.738,79 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde 1 procent tot 1.774,20 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,1 procent omlaag en eindigde op 4.051,43 punten.

Eerste stap

Bij de vorige bestuursvergadering zette de Fed de eerste stap in de langverwachte afbouw van zijn stimuleringsprogramma. Het bedrag dat maandelijks aan liquiditeit in de markt wordt gebracht, werd teruggeschroefd van 85 naar 75 miljard dollar. De komende maand gaat er in totaal opnieuw 10 miljard dollar van af.

Boeing was met een verlies van ruim 5 procent veruit de sterkste daler in de Dow. De vliegtuigbouwer boekte het afgelopen jaar de hoogste omzet ooit terwijl ook de omvang van de orderportefeuille een record bereikte. De winstverwachting voor 2014 bleef echter achter bij de gemiddelde verwachting van analisten.

Entertainmentconcern Walt Disney, machinebouwer Caterpillar, doe-het-zelfketen Home Depot en frisdrankproducent Coca-Cola verloren meer dan 2 procent. Telecomconcern AT&T leverde 1,2 procent in na een bericht dat het nog altijd geïnteresseerd is in een overname van de Britse branchegenoot Vodafone.

DuPont

Chemieconcern DuPont stond bovenaan bij de hoofdfondsen met een koerswinst van 1,9 procent. Verder wisten in de Dow alleen technologiegigant Microsoft, telecombedrijf Verizon en industrieconcern 3M zich aan de algehele malaise te onttrekken met winsten tussen de 0,3 en 1,1 procent.

De euro was 1,3660 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 97,33 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder en werd verhandeld voor 107,70 dollar per vat.