De opluchting over de enorme renteverhoging in Turkije was woensdag van korte duur.

Gedurende de handelsdag ging de Turkse lira weer onderuit, net als onder meer de valuta van Brazilië en Rusland.

De Turkse munt stond halverwege de middag (Nederlandse tijd) op 2,27 lira per dollar.

Na de aankondiging van de rentesprong door de Turkse centrale bank dinsdagavond liep de waarde van de munt stevig op, maar die winst werd gedurende de dag weer prijsgegeven. Ook de aandelenbeurs in Istanbul dook weer stevig in het rood.

De Russische roebel zakte woensdag ondanks steunaankopen van de centrale bank naar een nieuw dieptepunt. Ook de Braziliaanse real leverde opnieuw in.

Fed

De financiële markten zijn in afwachting van de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Federal Reserve. Daaruit moet woensdagavond (Nederlandse tijd) blijken of het Amerikaanse stelsel van centrale banken het stimuleringsbeleid verder inperkt en in welke mate dat gebeurt.

De aanscherping van het monetaire beleid in de VS heeft de afgelopen maanden de valuta van veel opkomende markten stevig onder druk gezet. Veel kapitaal dat in de voorbije jaren in de hoop op goede rendementen in opkomende markten werd gepompt, vloeit nu weer richting de VS.

China

Daarnaast kampen de landen die nu onder druk staan, veelal met hoge tekorten en een afzwakkende economische groei. De vrees bestaat dat die groei verder afzwakt als ook de Chinese economie dit jaar minder sterk groeit dan verwacht.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) benadrukte deze week nog eens de noodzaak van structurele hervormingen in veel opkomende economieën. Daarbij moeten zij hun buffers versterken en het toezicht op de financiële sector verscherpen.

Lees ook: Turkse rentesprong kalmeert markten | Amerikaanse Fed zit Turkse economie dwars