De centrale bank van Zuid-Afrika heeft woensdag onverwacht de rente verhoogd. Die stap volgt op de enorme rentesprong van de Turkse centrale bank en de eveneens onverwachte renteverhoging in India op dinsdag.

Het belangrijkste rentetarief in Zuid-Afrika ging met een half procentpunt omhoog naar 5,5 procent. Economen voorspelden unaniem dat de rente onveranderd zou worden gelaten.

De hogere rente moet helpen de inflatie in de grootste economie van Afrika in toom te houden. Die loopt volgens de centrale bank dit jaar op tot 6,3 procent, in plaats van 5,7 procent zoals eerder werd voorspeld. De South African Reserve Bank mikt op een inflatie van 3 tot 6 procent.

De inflatie wordt aangejaagd door de sterke daling van de Zuid-Afrikaanse rand. Die zorgt ervoor dat de import van Zuid-Afrika steeds duurder wordt. De Zuid-Afrikaanse munt heeft sinds begin vorig jaar bijna een kwart van zijn waarde tegenover de dollar verloren.

Uitstroom

Zuid-Afrika ziet net als onder meer Turkije en India de afgelopen maanden veel kapitaal het land uitstromen. Hun hoge tekorten en afzwakkende economische groei maken beleggers huiverig, terwijl het vooruitzicht van een strakker monetair beleid in de Verenigde Staten veel geld naar de Amerikaanse markt trekt.