De Italiaanse autofabrikant Fiat heeft in het vierde kwartaal de winst minder sterk zien stijgen dan verwacht, onder druk van een zwakke prestatie in Latijns-Amerika. 

Dat blijkt uit cijfers die Fiat, dat onlangs het Amerikaanse Chrysler volledig in handen kreeg, woensdag naar buiten bracht.

De zogeheten handelswinst steeg met 5 procent tot 931 miljoen euro. Analisten hadden in doorsnee op 1,12 miljard euro gerekend. De omzet ging met 10 procent omhoog tot 24 miljard euro.

Het concern uit Turijn verwacht voor dit jaar een handelswinst van 3,6 tot 4 miljard euro tegen 3,39 miljard euro in 2013. Hier werd door analisten voor 2014 gemiddeld 4,16 miljard euro voorspeld.

Chrysler

Fiat nam vorige week het belang van 41,5 procent in Chrysler die het nog niet bezat voor 3,65 miljard euro over. Dat belang was in handen van het zorgverzekeringsfonds van de Amerikaanse vakbond voor de automobielindustrie UAW. 7

Fiat komt later op de dag met details over de fusie naar buiten, zoals een nieuwe naam voor het gecombineerde bedrijf en waar de belangrijkste beursnotering zal komen. Dat wordt waarschijnlijk New York, terwijl de notering in Milaan behouden blijft.

Dividend

Het concern liet verder weten over 2013 geen dividend uit te zullen keren om zo de liquiditeitspositie te handhaven na de volledige overname van Chrysler.

Op de beurs in Milaan werd negatief gereageerd op de resultaten en verwachtingen van Fiat. Het aandeel ging in de middaghandel meer dan 4 procent omlaag.