Barclays wil een kwart van zijn vestigingen sluiten en nog eens honderden extra medewerkers ontslaan in een poging de kosten verder te drukken.

 Dat heeft de Britse bank woensdag bevestigd tegen televisiezender BBC. Ongeveer vierhonderd ervaren managers uit Londen en New York zouden het veld moeten ruimen.

De ontslagen komen op een eerdere ontslagronde die begin vorig jaar werd aangekondigd. Daarbij werden 1800 banen geschrapt in de zakelijke divisie en de investeringstak, waar ook de nieuwe ontslagen gaan plaatsvinden. Daarnaast schrapte Barclays vorig jaar 1900 banen bij de afdeling voor Europese consumenten.

Ook wil de bank vierhonderd vestigingen sluiten en vervangen door veel kleinere servicepunten in de supermarkten van keten Asda.

Aansporen

Barclays wil consumenten aansporen om meer via computer of telefoon te bankieren en minder naar fysieke vestigingen te gaan. De nieuwe bezuinigingen zijn onderdeel van het vijfjarenplan dat de bank volgende maand presenteert.

Barclays, dat sinds het Libor-schandaal in 2012 wordt geleid door Antony Jenkins, heeft zich voorgenomen om de uitgaven in 2015 met 1,7 miljard pond (2,1 miljard euro) terug te dringen. Eerder deze week maakte het eveneens Britse Lloyds al bekend dat het bijna 1100 banen wilde schrappen.