De ingrepen van centrale banken in onder meer Turkije en India hadden woensdag een kalmerende werking op de financiële markten.

Na de enorme rentesprong van de Turkse centrale bank schoot de waarde van de lira omhoog, terwijl ook andere valuta die de afgelopen tijd onder druk stonden weer wat ademruimte kregen.

De Turkse centrale bank besloot dinsdagavond het centrale rentetarief ruimschoots te verdubbelen tot 10 procent. De rente op korte leningen aan banken ging naar 12 procent. Hiermee hoopt de bank een einde te maken aan de aanhoudende daling van de lira.

De Turkse munt steeg na de beslissing met zo'n 4 procent tot 2,18 lira per dollar. Dat was de sterkste stijging sinds 2008. De aandelenbeurs in Istanbul stond woensdag in de ochtenduren 2 procent in de plus.

De euforie hield echter niet al te lang stand. De Turkse beurs stond rond het middaguur weer rond de slotstand van dinsdag, terwijl ook de lira weer wat terugviel, naar 2,22 per dollar. Eerder in de week werd een dieptepunt bereikt van 2,39 lira per dollar.

Actie

De actie van de Turkse bank volgde op een onverwachte renteverhoging in India eerder op de dag en op ingrepen in de valutamarkt door de Russische centrale bank. De maatregelen namen het wantrouwen tegen valuta van veel opkomende economieën enigszins weg. Onder meer de munten van India en Indonesië werden woensdag meer waard.

De Zuid-Afrikaanse rand gaf na een aanvankelijke opleving ruim 1 procent prijs. Investeerders verwachten dat de Zuid-Afrikaanse centrale bank later op de dag bij zijn beleidsvergadering de rente onveranderd laat.