De Japanse camerafabrikant Canon heeft woensdag een teleurstellende winstverwachting voor dit jaar uitgesproken, vooral door een afzwakkende vraag.

Het concern voorziet dat de nettowinst in 2014 uitkomt op 240 miljard yen (1,7 miljard euro), ver beneden de verwachtingen van analisten.

Marktvorsers rekenden op een winst van gemiddeld 267 miljard yen. Canon, 's werelds grootste camerafabrikant, krijgt steeds meer concurrentie van geavanceerde camerasystemen op smartphones en tablets.

Daardoor loopt vooral de vraag naar de compacte PowerShot-modellen terug. Maar ook de verkoop van de duurdere EOS-spiegelreflexcamera's staat hierdoor onder druk.

Canon denkt dit jaar 7,6 miljoen spiegelreflexcamera's aan de man te brengen, zo'n 50.000 minder dan vorig jaar. De verkoop van compacte modellen daalt naar verwachting met 20 procent tot 10,5 miljoen stuks.

Een vijfde

Volgens een Japanse brancheorganisatie daalde de wereldwijde verkoop van camera's in de eerste 10 maanden van vorig jaar met ruim een vijfde (22 procent) vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Compacte digitale camera's werden zelfs 33 procent minder verkocht.

Canon verwacht dat de zwakke resultaten bij de cameratak dit jaar worden gecompenseerd door een groei bij de verkoop van kantoorapparatuur.

Dit bedrijfsonderdeel is goed voor de helft van de omzet. De verkoop van onder meer printers en kopieermachines stijgt in 2014 volgens Canon met bijna 6 procent. In totaal komt de omzet naar verwachting uit op 3850 miljard yen, 3,2 procent meer dan vorig jaar.