De Europese aandelenmarkten zijn woensdag na een onrustige handelssessie met verlies gesloten. 

Zorgen over de val van de valuta's van enkele belangrijke opkomende markten hielden aan, ondanks onverwachte renteverhogingen in Turkije en Zuid-Afrika.

Op het Damrak in Amsterdam ging de toonaangevende AEX-index 0,7 procent lager de handel uit op 389,33 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 632,80 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 0,8 procent in.

De verrassende ingrepen ter ondersteuning van de eigen munt door de centrale banken in Turkije en Zuid-Afrika leken de markten aanvankelijk te kalmeren. Het sentiment veranderde echter naarmate het moment naderde waarop de Federal Reserve de resultaten van zijn jongste beleidsvergadering bekendmaakt.

Fed

De algemene verwachting is dat de Amerikaanse centrale bank zijn obligatieaankopen ter stimulering van de economie verder terugschroeft. Een deel van de liquiditeit die dankzij het steunbeleid van de Fed werd vrijgespeeld, vloeide de afgelopen jaren naar opkomende markten. Die investeringsstroom is nu aan het opdrogen.

Philips was de grote verliezer onder de hoofdfondsen in Amsterdam. Het elektronicaconcern, dat dinsdag al was afgestraft voor zijn voorzichtige prognoses voor dit jaar, verloor opnieuw meer dan 3 procent na een adviesverlaging door Barclays. Ook luchtvaartgroep Air France-KLM was uit de gratie met een koersdaling van 2,7 procent.

PostNL

PostNL ging soerverein aan kop in de AEX met een koerswinst van 2,8 procent. Het bedrijf sluit niet uit dat het aantal dagen waarop het post rondbrengt, op termijn nog verder afneemt naar drie of vier. Nu bezorgt PostNL nog op vijf dagen in de week, dat waren er tot vorig jaar nog zes.

In Milaan zakte Fiat ruim 4 procent. De Italiaanse autofabrikant, die onlangs het Amerikaanse Chrysler volledig in handen kreeg, heeft in het vierde kwartaal de winst minder sterk zien stijgen dan verwacht. Ook voorziet Fiat voor dit jaar een lager resultaat dan eerder gehoopt.

Euro

De euro was 1,3660 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 97,03 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder en werd verhandeld voor 107,76 dollar per vat.