De aandelenbeurs in Tokio is woensdag fors hoger geëindigd. Na 4 verliesdagen op rij stapten beleggers weer in de markt.

De stemming werd daarbij gesteund door een flinke renteverhoging in Turkije. Ook werd uitgekeken naar de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag naar buiten komen. De Nikkei sloot 2,7 procent hoger op 15.383,91 punten.

De centrale bank van Turkije verhoogde dinsdagavond na een noodvergadering de rente van 4,5 procent naar 10 procent. De bank hoopt met de drastische rentestap de aanhoudende daling van de Turkse munt te stoppen. Turkije werd afgelopen tijd geconfronteerd met een kapitaalvlucht door het besluit van de Amerikaanse Federal Reserve om zijn stimuleringsbeleid in te perken. Hierdoor vloeit veel kapitaal uit de opkomende landen weer naar de Verenigde Staten.

In Japan waren de grote exporterende bedrijven in trek. Zo won Honda 3 procent en steeg Toyota, de grootste autobouwer van Azië, 2 procent. Elektronicaproducent Panasonic dikte 2,5 procent aan. Canon won in aanloop naar de jaarcijfers 0,7 procent.

Elders in het Verre Oosten gingen de beurzen eveneens omhoog. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 1 procent hoger in de middaghandel en in China klom de Shanghai Composite zo'n 0,4 procent. De Kospi in Seoul steeg 1,3 procent en in Sydney won de All Ordinaries 1 procent.