De Amerikaanse kledingketen Abercrombie & Fitch neemt zijn bestuur op de schop. Topman Michael Jeffries gaat verder als uitvoerend bestuursvoorzitter (ceo), terwijl Arthur Martinez aan boord wordt gehaald als niet-uitvoerend voorzitter, een rol die vergelijkbaar is met die van een president-commissaris.

De positie van Jeffries, sinds 1996 voorzitter en ceo van het bedrijf, stond de afgelopen tijd onder druk door de teleurstellende resultaten van Abercrombie & Fitch.

Het merk lijkt zijn aantrekkingskracht op veel jongeren te hebben verloren en zag de omzet in het derde kwartaal stevig dalen. In die periode werd ook een verlies van 15,6 miljoen dollar geboekt, terwijl de vooruitzichten voor de laatste maanden van 2013 geen verbetering beloofden.

Martinez was van 2006 tot 2010 president-commissaris bij ABN Amro. Hij zit nu onder meer in het bestuur van de Amerikaanse verzekeraar AIG. Martinez was eind vorige eeuw enkele jaren de hoogste baas van winkelketen Sears.

Abercrombie & Fitch liet begin december weten ondanks druk van aandeelhouders niet van plan te zijn om Jeffries te ontslaan. Zijn bonusplan werd wel meer afhankelijk gemaakt van het succes van de onderneming.