René Obermann, de Duitse bestuursvoorzitter van kabelexploitant Ziggo, is in beeld als mogelijke nieuwe topman van luchtvaartmaatschappij Lufthansa.

Dat schrijft de Duitse zakenkrant Handelsblatt dinsdag. Het blad vermeldt zijn bronnen niet.

Maandag werd bekend dat Ziggo een bod heeft ontvangen van Liberty Global, het Amerikaanse moederbedrijf van branchegenoot UPC. Obermann vertrekt als die overname slaagt.

''Ik ben hierheen gekomen om een onafhankelijk bedrijf te leiden'', zei hij maandag. Ook speelt mee dat Liberty Global een grote concurrent is van Deutsche Telekom, zijn vorige werkgever.

Lufthansa is al geruime tijd op zoek naar een geschikte opvolger voor topman Christoph Franz, die later dit jaar naar Roche vertrekt. Tot dusver werd Carsten Spohr, die nu al de passagierstak leidt, als voornaamste kanshebber gezien.

Carsten Spohr

Maar de raad van commissarissen zou ook Obermann al hebben benaderd als mogelijke externe kandidaat. De krant zegt dat te hebben vernomen uit kringen rondom president-commissaris Wolfgang Mayrhuber. Hij werkt al 44 jaar bij Lufthansa en was van 2003 tot 2010 zelf de hoogste baas.

Obermann benadrukte maandag dat hij Ziggo zal blijven leiden totdat de overname door Liberty Global is afgerond. Obermann is pas sinds 1 januari in functie bij Ziggo.

Dat proces zal naar verwachting tot in de tweede helft van dit jaar duren, omdat ook toestemming nodig is van de mededingingswaakhond ACM. Het contract van Franz bij Lufthansa loopt eind mei af.