De Europese beurzen zijn dinsdag na drie verliesbeurten op rij met winst gesloten. 

Vooral aandelen van grondstoffenbedrijven en banken waren in trek bij beleggers, die voorzichtig op zoek gingen naar koopjes.

In Amsterdam eindigde de AEX 0,4 procent in de plus op 392,23 punten. De Midkap steeg 0,8 procent tot 633,49 punten. In Londen en Frankfurt eindigden de hoofdgraadmeters 0,3 en 0,6 procent in de plus. De winst van de CAC40 in Parijs liep op tot 1 procent.

Philips

Philips stond lange tijd onderaan de AEX, maar beperkte het verlies uiteindelijk tot 0,2 procent. Het elektronicaconcern gaf voorbeurs aan opnieuw een lastig jaar te voorzien, waarin het zijn financiële resultaten wel weer wat verder denkt te kunnen verbeteren.

Vorig kwartaal boekte Philips iets meer omzet dan een jaar eerder, terwijl de rode cijfers van de laatste 3 maanden van 2012 werden omgezet in een nettowinst van 420 miljoen euro.

Chipmachinefabrikant ASML stond onderaan de AEX met een min van 1,4 procent, na tegenvallende kwartaalcijfers van Apple.

Grootste stijgers onder de Amsterdamse hoofdfondsen waren staalconcern ArcelorMittal en bank en verzekeraar ING met winsten van ruim 3 procent.

Aperam

Ook op de andere Europese beurzen deden grondstoffenbedrijven en banken het goed. Zo wonnen mijnbouwers Rio Tinto en BHP Billiton in Londen respectievelijk 2,3 en 1,2 procent, nadat het Japanse effectenhuis Nomura zijn advies voor de mijnbouwsector had verhoogd.

De Amsterdamse Midkap werd aangevoerd door roestvrijstaalproducent Aperam, die ruim 8 procent meer waard werd.

Royal Bank of Scotland steeg in Londen 3,5 procent, ondanks de aankondiging dat er nog eens ruim 3 miljard pond wordt gereserveerd voor juridische kosten en claims rond de verkoop van hypotheekproducten.

In Madrid werd Banco Santander 1,5 procent meer waard. De Spaanse bank verloor de afgelopen week fors door zorgen over de Zuid-Amerikaanse economie, waarin Santander een belangrijke positie heeft.

Siemens

In Frankfurt won Siemens 1,5 procent. Het Duitse technologieconcern heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar iets meer winst geboekt dan analisten hadden verwacht.

De euro was 1,3660 dollar waard, tegen 1,3675 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 97,26 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder, op 107,30 dollar per vat.