De effectenbeurs in Tokio is dinsdag opnieuw lager gesloten en zakte daarmee tot onder de 15.000-puntengrens. Beleggers bleven voorzichtig na de stevige verliesbeurt van een dag eerder. 

De focus bleef gericht op de Verenigde Staten, waar de Federal Reserve later op de dag begint aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. De Nikkei eindigde 0,2 procent lager op 14.980,16 punten.

Bij de bedrijven klom de Japanse maker van bouwmachines Komatsu ruim 1 procent na de beter dan verwachte kwartaalcijfers van zijn Amerikaanse branchegenoot Caterpillar.

De Japanse toeleveranciers van het Amerikaanse technologiebedrijf Apple stonden echter onder druk door tegenvallende verkopen van de iPhone en een teleurstellende verwachting voor het lopende kwartaal.

Rommel

Nitto Denko zakte 4,3 procent en Taiyo Yuden verloor bijna 5 procent. Sony daalde 2,7 procent nadat Moody's de kredietstatus van het elektronicaconcern verlaagde naar 'rommel'.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten een gemengd beeld zien. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,1 procent hoger in de middaghandel en in China steeg de Shanghai Composite met hetzelfde percentage.

De Kospi in Seoul klom 0,3 procent. In Sydney, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, daalde de All Ordinaries met 1,3 procent.