Philips verwacht nog dit jaar een nieuwe koper te vinden voor zijn elektronicatak. Dat zegt topman Frans van Houten dinsdag in een toelichting op de jaarcijfers van het elektronicaconcern.

Dit bedrijfsonderdeel maakt onder meer audio- en videoapparatuur.

Philips maakte begin vorig jaar bekend dat de entertainmentactiviteiten zouden worden uitbesteed aan het Japanse Funai, maar die licentieovereenkomst werd in oktober weer ontbonden. Inmiddels hebben volgens Van Houten ''meerdere partijen'' belangstelling getoond.
 
Philips verwacht in de eerste helft van dit jaar nadere mededelingen te kunnen doen. Intussen wordt volgens Van Houten hard gewerkt aan verdere verbetering van de resultaten van het onderdeel, dat binnen Philips apart is gezet onder de naam WOOX Innovations.

Voorzichtig

Philips blijft ondanks sterk verbeterde financiële resultaten voorzichtig over de ontwikkeling van de wereldeconomie. 

Ook dit jaar verwacht het elektronicaconcern nog last te houden van economische onzekerheid en valutaschommelingen. Dat liet het bedrijf dinsdag weten bij de presentatie van de vierdekwartaalcijfers

Vooral bij de medische divisie was de orderontvangst in het vierde kwartaal opnieuw zwak. De markt voor scanapparatuur in de Verenigde Staten blijft slap, zegt bestuursvoorzitter Frans van Houten in een toelichting. De fusiegolf in de Amerikaanse ziekenhuisbranche zal zich volgens de topman bovendien ook in Europa gaan voordoen.

Wisselkoerseffecten

De nadelige wisselkoerseffecten die de omzetgroei van Philips het afgelopen jaar remden, zullen dit jaar bovendien een nog grotere invloed hebben. Dat zei financieel directeur Ron Wirahadiraksa.
 
Philips behaalde in het vierde kwartaal een omzet van 6,8 miljard euro. Dat is een fractie meer dan een jaar eerder. Onderliggend, dus zonder bijvoorbeeld nadelige wisselkoerseffecten, was volgens het bedrijf sprake van 7 procent groei.

Kartelboete

De nettowinst kwam uit op 412 miljoen euro. Een jaar eerder stond onder de streep nog een verlies van 420 miljoen euro, mede als gevolg van een fikse kartelboete van de Europese Commissie. Daarnaast maakte Philips het afgelopen kwartaal minder reorganisatiekosten dan in het vierde kwartaal van 2012.
 
Over heel 2013 daalde de omzet licht tot 23,3 miljard euro. De nettowinst bedroeg 1,17 miljard euro, na een verlies van 30 miljoen euro in 2012.
 
Philips heeft de eigen financiële doelstellingen voor afgelopen jaar gehaald. De vergelijkbare omzetgroei in de jaren 2012 en 2013 viel met 4,5 procent binnen de voorspelde bandbreedte van 4 tot 6 procent. De winstmarge kwam uit op 10,5 procent, waar Philips mikte op een marge tussen de 10 en 12 procent.

Bescheiden stap

Volgens Van Houten kunnen de prestaties onder meer dankzij het lopende kostenbesparingsprogramma verder worden verbeterd. Voor de jaren 2014 tot en met 2016 mikt Philips op opnieuw een omzetgroei van 4 tot 6 procent.

De winstmarge moet verder omhoog naar 11 tot 12 procent. Van Houten zegt dat dit jaar een ''bescheiden stap'' richting die nieuwe doelstellingen zal worden gezet.

Philips zoekt de groei de komende tijd meer en meer in het bieden van geïntegreerde "oplossingen'' in plaats van losse producten.

Smartphone

Door zijn apparaten slimmer te maken zodat ze bijvoorbeeld met een smartphone kunnen worden bediend, denkt het bedrijf meer omzet binnen te slepen in een tijd waarin de economische groei beperkt is.

Philips heeft momenteel geen plannen om meer banen te gaan schrappen maar blijft wel op zoek naar kostenbesparingen. Ook blijft het bedrijf zijn productaanbod kritisch tegen het licht houden. Dat is volgens Van Houten nodig om relevant te blijven. "Veel bedrijven stoppen te vroeg met het doorvoeren van veranderingen'', zei hij.

Philips heeft het goed gedaan in het vierde kwartaal. Dat stelt analist Jos versteeg van Theodoor Gilissen in een reactie. Hij spreekt zelfs van ''fantastische cijfers''. Dat Philips voorzichtig over 2014 is, is volgens Versteeg logisch.

Concurrenten

Ook vergeleken met concurrenten doet Philips het volgens de marktvorser ''relatief erg goed''. Hij wees onder meer op de 8 procent onderliggende groei bij de verlichtingstak, die het de afgelopen jaren erg zwaar heeft gehad.

Ook de medische divisie liet een groei van 4 procent zien. ''Bij General Electric bijvoorbeeld was dat maar 1 procent'', zei Versteeg.

Uitstekend

Hoewel de omzetgroei en winstmarge aan de onderkant van de in 2011 voorspelde bandbreedte zijn uitgekomen, sprak Versteeg toch van een uitstekende prestatie.

''Niemand geloofde destijds dat ze het zouden halen'', zei hij. De analist gaat er vanuit dat Philips ook de nieuwe doelstellingen voor 2016 zal halen.