De PvdA maakt zich grote zorgen om het dreigende monopolie dat op de markt van kabelaars lijkt te ontstaan. Dat zegt Kamerlid Astrid Oosenbrug tegen NU.nl.

Om de markt gezonder te maken wil Oosenbrug dat de kabelmarkt wordt gereguleerd om meer spelers toe te laten. 

Maandag werd bekend dat het Amerikaanse bedrijf Liberty Global kabelbedrijf Ziggo wil overnemen. 

Liberty Global is al eigenaar van kabelconcurrent UPC, waardoor het bedrijf straks 90 procent van de huishoudens bereikt. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en door de aandeelhouders.

"De kabel was een markt voor verschillende partijen, alleen dreigt er nu steeds meer een monopolie te ontstaan", aldus Oosenbrug. "Ik ben heel bang dat prijzen worden opgedreven en dat er niet meer wordt geïnnoveerd."

Ze wijst erop dat het grote aantal aanbieders op het 4g-netwerk innovatie aanmoedigt. "Datzelfde wil je op de kabel."

De ACM zal de overname alleen goedkeuren onder de voorwaarde dat er meer concurrentie komt op de kabelmarkt, verwacht ze. "Dan wordt het vrijwel landelijk kabelnet op dezelfde wijze gereguleerd als het landelijke kopernet en het glasnet van KPN", aldus de PvdA'er.

ACM

VVD-Kamerlid Bart de Liefde wil het oordeel van de ACM afwachten. "Het is goed dat de overname wordt onderzocht, want het gaat immers om de keuzevrijheid van consumenten."

Wel wijst hij erop dat er op de kabelmarkt al sprake is van een geografisch monopolie, aangezien consumenten geen keuze hebben tussen meerdere kabelaars. 

Geen negatieve gevolgen

Ziggo en Liberty Global stellen dat dat consumenten geen negatieve gevolgen zullen ondervinden, omdat Ziggo en UPC niet in dezelfde regio's actief zijn.

Ook blijven consumenten de vrijheid houden om te kiezen voor een andere televisie-aanbieder via een andere technologie, bijvoorbeeld via het telefoonnetwerk of mobiel internet.

Donderdag is er een debat in de Tweede Kamer over telecommunicatie. Dan wil Oosenbrug haar zorgen aan minister Henk Kamp (Economische Zaken) voorleggen.

Lees ook: Koers Ziggo onderuit na bod | Lucratieve deal voor bestuurders Ziggo | 'Goedkeuring overname Ziggo lastig' 

Profiel Ziggo | Profiel Liberty Global