De Amerikaanse machinebouwer Caterpillar heeft in 2013 de omzet met 16 procent zien dalen tot 55,6 miljard dollar (40,7 miljard euro), vooral vanwege een fors lagere verkoop van machines voor de mijnbouwindustrie.

Dat maakte 's werelds grootste machinebouwer maandag bekend.

Volgens Caterpillar ging de verkoop van bijvoorbeeld zware kiepwagens en bulldozers aan de mijnbouwsector sterker omlaag dan verwacht. De nettowinst nam vorig jaar met 33 procent af tot ruim 3,7 miljard dollar.

De winst per aandeel bedroeg 5,75 dollar, tegen 8,48 dollar een jaar eerder. In 2012 werden door Caterpillar nog records behaald bij de winst en omzet.

Topman Doug Oberhelman sprak van een 'ongelooflijk zwaar jaar', maar roemde de kostenmaatregelen die Caterpillar nam om dit te compenseren.

Prognoses

Caterpillar moest zijn verwachtingen vorig jaar al meerdere keren verlagen. Het concern gaf maandag aan voor 2014 een omzet te verwachten van ongeveer 56 miljard dollar met een marge van 5 procent. De winst per aandeel, exclusief 400 tot 500 miljoen dollar aan herstructureringskosten, komt uit op 5,85 dollar. Inclusief die lasten komt de winst per aandeel uit op 5,30 dollar, aldus het bedrijf.

Daarmee liggen de prognoses van Caterpillar voor 2014 wel boven de verwachtingen van analisten. Zij rekenen gemiddeld op 5,77 dollar per aandeel op een omzet van 55,5 miljard dollar.

Herstel huizenmarkt

Analisten denken dat Caterpillar dit jaar zal profiteren van het herstel op de Amerikaanse huizenmarkt, waardoor de vraag naar graafmachines en bulldozers groeit. Deze vraag zal de zwakte vanuit de mijnbouw helpen compenseren.

In het vierde kwartaal van 2013 behaalde Caterpillar een winst per aandeel van 1,54 dollar. Hier werd in doorsnee gerekend op 1,27 dollar per aandeel.

Caterpillar maakte verder bekend dat is ingestemd met een nieuw aandeleninkoopprogramma van 10 miljard dollar, dat loopt tot eind 2018.

Beleggers reageren goed op de rapportage van Caterpillar. Het aandeel koerst in de elektronische handel voorbeurs bijna 6,5 procent hoger.