Het Amerikaanse Liberty Global wil de Nederlandse kabelmaatschappij Ziggo overnemen. Dat maken beide bedrijven maandagochtend in een verklaring bekend.

Liberty, dat grotendeels in handen is van miljardair John Malone, heeft een bod van 34,53 euro per aandeel uitgebracht op Ziggo en waardeert het bedrijf daarmee op 10 miljard euro.

De aandeelhouders moeten nog wel officieel hun goedkeuring geven. Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, heeft op dit moment al een belang van bijna 30 procent in Ziggo.

De geplande overname wordt gefinancierd door de resterende aandelen te kopen met contanten (1,6 miljard euro) en aandelen Liberty Global (3,4 miljard euro) en blijft geldig tot en met de tweede helft van 2014. 

Het bestuur en de raad van commissarissen van de kabelmaatschappij staan unaniem achter het bod. De Nederlandse activiteiten worden ondergebracht in het hoofdkantoor in Utrecht. De activiteiten in Nederland blijven opereren onder de naam 'Ziggo'.   

Banen

Volgens vakbond CNV gaat de overname banen kosten. "Dit kan niet anders dan personele consequenties hebben", zegt vakbondsbestuurder Anselma Zwaagstra tegen De Telegraaf

Zwaagstra vreest ook dat het Amerikaanse Liberty Global de Nederlandse gewoonte van overleg met vakbonden niet zo nauw zal nemen. In de Verenigde Staten heerst volgens de vakbondsbestuurster een andere cultuur.

Goedkeuring

Een woordvoerder van Ziggo benadrukt tegenover NU.nl dat er weliswaar een bod op tafel ligt, maar dat er nog wel goedkeuring moet komen van de mededingingsautoriteiten in Europa en Nederland.

Daarnaast moeten er voldoende aandeelhouders van Ziggo op het aanbod ingaan. "Dat kan lang duren leert de ervaring", aldus de zegsman. 

Volgens Autoriteit Consument en Markt (ACM) duurt het nog een halfjaar voordat de toezichthouder een eindoordeel velt over het overnamebod.

ACM wacht eerst tot Ziggo het overnamebod volgens procedure in Brussel heeft aangemeld. ACM hoopt de zaak binnen 35 werkdagen in behandeling te kunnen nemen. "We hebben er nu nog geen mening over", zegt een woordvoerder. 

Volgens de zegsman volgen er maximaal twee fases waarop de overname wordt bestudeerd. De eerste fase duurt vier weken. Als de toezichthouder dan nog geen uitsluitsel kan geven, volgt fase twee, die tot dertien weken duurt. De ACM moet bekijken wat de overname voor gevolgen heeft voor de branche. 

Ingewikkeld

Jan Maarten Slagter, directeur van beleggersvereniging VEB, vindt dat het overnamebod ''ingewikkeld'' in elkaar zit. ''Het bod is in aandelen Liberty Global en cash, en dan ook nog eens in twee verschillende soorten Amerikaanse aandelen van het bedrijf. Dat is een erg lastige constructie voor beleggers'', zo constateerde de voorman van de belangenvereniging.

Hij wees daarbij op ''een hoog risico'' in de aandelencomponent', omdat de stukken Liberty Global de afgelopen jaren sterk zijn gestegen.

De VEB spreekt verder van een ''mager bod'' op Ziggo, gezien de synergie die er in de deal tussen beide partijen zit. ''Dat zie je niet terug in de prijs'', aldus Slagter. Hij wilde desgevraagd geen concrete hogere prijs noemen. ''Het is nu aan de beleggers om een afweging te maken'', concludeerde hij.

Bereik

Met de samenwerking bereiken de bedrijven in Nederland zo'n zeven miljoen mensen, wat neerkomt op 90 procent van alle huishoudens. Met de gezamenlijke activiteiten worden tien miljoen videodiensten, breedbandinternet en telefoonservices door een glasvezelnetwerk aangeboden voor meer dan vier miljoen mensen. 

Er werd al langere tijd gespeculeerd over een volledige overname van Ziggo door Liberty Global. Ziggo liet medio oktober weten een voorstel van Liberty Global voor een volledige overname te hebben afgewezen, omdat de prijs te laag was. Hoeveel het Amerikaanse bedrijf bereid was op tafel te leggen, is niet bekend.

Lees ook: Koers Ziggo onderuit na bod | Lucratieve deal voor bestuurders Ziggo | Profiel Ziggo | Profiel Liberty Global