De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst geboekt van 5,3 miljard dollar (3,9 miljard euro), 7 procent minder dan een jaar eerder. 

De baten namen met 1 procent af tot 24,1 miljard dollar. Dat maakte het financiële concern dinsdag bekend.\

In het winstcijfer zit een aantal flinke eenmalige posten verwerkt. Zo nam JPMorgan een last van 1,1 miljard dollar in verband met een onlangs getroffen schikking in de grootschalige fraudezaak rond oplichter Bernard Madoff.

Aan de andere kant realiseerde de bank een vergelijkbaar bedrag aan boekwinsten op de verkoop van enkele bezittingen.

Stabiel 

Over heel 2013 verdiende JPMorgan onder de streep 17,9 miljard dollar, tegen 21,3 miljard dollar in het voorgaande jaar. De totale inkomsten waren nagenoeg stabiel, net onder de 100 miljard dollar. Door de winstdaling komt een einde aan een recordreeks van 3 jaar.

Topman Jamie Dimon zei blij te zijn dat JPMorgan vorig jaar enkele hoofdpijndossiers achter zich heeft gelaten. De bank betaalde in totaal bijna 20 miljard dollar aan boetes en schadevergoedingen. ,,Het was in het belang van ons bedrijf en de aandeelhouders om verantwoordelijkheid te nemen, deze zaken op te lossen en door te gaan'', aldus Dimon.