KLM houdt zeggenschap over het personeel in Nederland.

Dat heeft topman van de luchtvaartmaatschappij Camiel Eurlings gezegd in gesprek met de vakbonden, schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag.

"Ik sta voor de banen van KLM en onze identiteit", citeert de krant de voormalige minister van Verkeer en Waterstaat.

Swen Laarveld van vakbond De Unie toont zich na het gesprek met Eurlings opgelucht. "Er komen geen werknemers met een Air France-KLM-contract, dus de werkgelegenheid hier blijft bestaan", zegt Laarveld volgens de krant.

"De zeggenschap in Nederland over belangrijke besluiten blijft. Daardoor staan we niet buitenspel."

De ondernemingsraad van KLM bespreekt momenteel een uitgewerkt plan voor de verdere samenwerking in de holding Air France-KLM. Volgens de bonden wilde het Frans-Nederlandse bedrijf managementfuncties uit Nederland weghalen. Hierdoor zouden 2300 Nederlandse banen worden overgeheveld naar Parijs.

Air France

Luchtvaartmaatschappij Air France breidt zijn capaciteit op de Zuidoost-Aziatische bestemmingen Kuala Lumpur en Singapore uit en voegt Jakarta toe als nieuwe bestemming. Dat maakte het zusterbedrijf van KLM dinsdag bekend.

De capaciteit op vluchten naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur gaat per direct met een kwart omhoog. Dat komt door een nieuwe stoelindeling in de Boeing 777-200 die nu nog drie keer per week op deze route wordt in gezet. Daardoor kunnen in hetzelfde toestel 309 passagiers mee in plaats van 246.

Vanaf 16 juni biedt Air France bovendien een extra wekelijkse vlucht aan naar Kuala Lumpur, een bestemming die sinds april vorig jaar in het assortiment zit en volgens het bedrijf goed loopt. KLM biedt vanaf Schiphol per week al 14 reismogelijkheden naar de Maleisische hoofdstad, waarvan zeven in samenwerking met partner Malaysia Airlines.

Singapore

Naar Singapore zet Air France komende zomer drie extra retourvluchten per week in, bovenop de bestaande zeven en de zeven die KLM heeft vanaf Schiphol. De vluchten worden uitgevoerd met een Boeing 777-200 die plaats biedt aan in totaal 247 passagiers in vier reisklassen.

Vanaf eind maart vliegt dagelijks een Boeing 777-300 van Air France met in totaal 303 zitplaatsen op en neer naar Jakarta. KLM heeft ook al een dagelijkse retourvlucht naar de hoofdstad van Indonesië.