Vastned richt zich bij de uitbreiding van zijn portefeuille voortaan op belangrijke winkelsteden, waar grote nationale en internationale winkelbedrijven actief zijn. 

Dat laat het winkelvastgoedfonds dinsdag weten.

Vastned wil het aandeel van de zogeheten 'high street shops' in de belangrijke steden laten groeien tot 75 procent van de totale portefeuille.

De vastgoedonderneming meldt verder dat high street shops nu 66 procent uitmaken van de totale portefeuille. Daarmee is de eerdere doelstelling om dit aandeel te laten groeien tot minstens 65 procent gehaald.

Op dit moment is ongeveer 45 procent van de portefeuille belegd in winkels op toonaangevende locaties in 'premium'-steden. Dat zijn steden met een positieve demografische groei, een sterke koopkracht, een historische binnenstad, toeristische aantrekkingskracht en belangrijke instellingen en universiteiten.

Bezittingen

Vastned zal een aanzienlijk deel van zijn nieuwe doelstelling proberen te halen via de verkoop van bezittingen. Dat stelt analist Jaap Kuin van ING dinsdag.
 
De afgelopen jaren richtte Vastned zich al op high street shops. De aanscherping van de strategie bestaat uit de focus op 23 kernsteden in Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Turkije.

Niet realistisch

Volgens Kuin zou er voor 2 miljard euro aan aankopen nodig zijn om de strategie met alleen acquisities te realiseren. Dit lijkt de analist geen realistische aanname.

Kuin gaat er dan ook vanuit dat een groot deel van de plannen via verkopen van bestaande bezittingen zal verlopen. Zo zou met 500 miljoen euro aan aankopen in 'premium'-steden en 500 miljoen euro aan verkopen van andere bezittingen het gewenste doel ook worden gehaald.

Teleurgesteld 

De analist gaf verder aan dat de markt teleurgesteld kan reageren op de update van Vastned, omdat er de afgelopen dagen vooruit werd gelopen op een mogelijke verkoop van de Spaanse portefeuille van Vastned.
 
ING hanteert een koopadvies voor het aandeel Vastned (koersdoel 37,40 euro). Vastned stond dinsdag rond 9.50 uur onderaan de negatieve MidKap-index, met een verlies van 2,3 procent tot 34,45 euro.