De Europese beurzen krabbelden dinsdag in de loop van de middag op nadat de handel met een fors verlies aan de dag was begonnen.

Beleggers kregen, na een koersdaling van ruim 3 procent in Japan, weer hoop door een hogere opening in New York.

De Amsterdamse AEX-index sloot 0,4 procent hoger op 406,57 punten. De MidKap kreeg er 0,3 procent bij tot 644,89 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen kregen er tot 0,3 procent bij.

"We zijn met een te grote daling begonnen. Japan ging flink omlaag, maar daar moesten ze nog één dag inhalen aangezien de Nikkei maandag dicht was", zei handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

Gemalto

Grootste stijger in de AEX was Gemalto met een winst van 5,3 procent. Goldman Sachs voegde het digitale beveiligingsbedrijf toe aan zijn favorietenlijst.

Informatieleverancier Wolters Kluwer steeg met 2,1 procent na positieve uitlatingen van analisten van UBS. Grootste daler was Arcelor Mittal met een min van 1,2 procent. Chipmachinemaker ASML leverde eveneens 1,2 procent in na een adviesverlaging door Credit Suisse.

Vastned

In de MidKap verloor Vastned 0,7 procent na een update van de strategie. Het vastgoedbedrijf wil het aandeel van de zogeheten ‘high street shops’ in de belangrijke steden laten groeien tot 75 procent van de totale portefeuille. Op dit moment is ongeveer 45 procent van de portefeuille belegd in winkels op toonaangevende locaties.

Bouwbedrijf Heijmans was de sterkste stijger in de MidKap met een plus van 3,8 procent. TomTom kreeg er 1,2 procent bij. De sterke groei in wagenparkbeheer die het navigatiebedrijf rapporteerde, laat volgens SNS Securities zien dat TomTom het goed doet op de zakelijke markt. Diervoerbedrijf Nutreco stond onderaan met een min van 1,1 procent.

Euro

In Londen verloor Michael Page ruim 2 procent na tegenvallende omzetcijfers van het Britse wervings- en selectiebedrijf. De Britse aanbieder van betaaltelevisie BSkyB klom 3,8 procent na een adviesverhoging door UBS.

De euro was 1,3681 dollar waard, tegen 1,3644 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 92,70 dollar per vat. Brentolie zakte 0,2 procent in prijs tot 106,52 dollar per vat.