Beleggers op de Europese beurzen deden het maandag rustig aan. Ze wachtten op kwartaalcijfers van een aantal grote Amerikaanse concerns die de komende dagen bekendgemaakt worden.

De AEX-index sloot 0,2 procent hoger op 404,93 punten en de MidKap won 0,6 procent tot 642,66 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,2 en 0,4 procent vooruit.

Beleggers krijgen vooral cijfers uit de Amerikaanse bankensector voorgeschoteld. De aandacht gaat onder meer uit naar JPMorgan Chase en Wells Fargo, dinsdag, en Bank of America, woensdag.

Donderdag volgen de financiële instellingen Citigroup en American Express, maar ook chipgigant Intel. Vrijdag publiceren Morgan Stanley en het industrieel conglomeraat General Electric hun resultaten.

Ahold

Op de Amsterdamse beurs blijft het deze week nog stil wat betreft kwartaalresultaten. Alleen de omzetcijfers van Ahold staan op de rol.

Analisten denken dat het supermarktconcern een zwakke periode achter de rug heeft, vooral door de aanzwellende concurrentie van Lidl en aanbiedingen van andere ketens. In doorsnee rekenen de marktvorsers op een omzetdaling van 2,3 procent.

Technisch dienstverlener Imtech ging aan kop in de AEX met een winst van 4,5 procent. Het Franse beveiligingsbedrijf Gemalto stond onderaan met een min van 2,5 procent. Uitzender Randstad leverde 1,3 procent in na een adviesverlaging door Deutsche Bank.

Air France-KLM

Air France-KLM steeg 2,5 procent. Beleggers waren niet onder de indruk van de kartelboete van 3,9 miljoen frank (bijna 3,2 miljoen euro) die de luchtvaartcombinatie heeft gekregen van de Zwitserse mededingingsautoriteit WEKO.

In Londen daalde BP 0,2 procent. De Britse oliemaatschappij heeft een gevoelige nederlaag geleden bij een rechtszaak over de schadevergoedingen in verband met de olieramp in de Golf van Mexico in 2010.

In Frankfurt steeg Suedzucker 11,3 procent na beter dan verwachte kwartaalresultaten van de Duitse suikerproducent. BMW kreeg er 1,2 procent bij. De Duitse autobouwer verkocht vorig jaar een recordaantal auto’s.

Euro

De euro was 1,3644 dollar waard, tegen 1,3661 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 91,95 dollar per vat, die van Brentolie zakte 0,2 procent tot 106,95 dollar per vat.