De verkoop van het Britse autobedrijf Jaguar Land Rover is in 2013 naar een recordniveau gestegen. Dat is zondag bekendgemaakt.

De totale verkoop steeg met 19 procent tot 425.006 auto's. De verkoop van Jaguar ging met 42 procent omhoog naar 76.668 auto's. Dat is het hoogste aantal sinds 2005. 

Bij Land Rover nam de verkoop met 15 procent toe tot het record van 348.338 wagens.

In Azië ging de verkoop met een plus van 30 procent het sterkst omhoog. Noord-Amerika liet een groei zien van 21 procent.

Op de Britse thuismarkt klom de verkoop met 14 procent en in Europa met 6 procent. Op andere buitenlandse markten steeg die met 23 procent.

Meer werknemers

Tata Motors nam Jaguar Land Rover in 2008 over van het Amerikaanse Ford Motor voor 2,5 miljard dollar. Om aan de extra vraag te voldoen, neemt Jaguar Land Rover bijna tweeduizend extra werknemers aan. Daarmee groeit het personeelsbestand tot ruim 26.000 mensen.

Inmiddels is Jaguar Land Rover goed voor 72 procent van de omzet van Tata Motors. De Britse luxemerken zorgden voor 88 procent van de operationele winst van het Indiase bedrijf. Dat percentage geldt voor het boekjaar dat in maart vorig jaar afliep. 

Verlies gecompenseerd

Over het afgelopen kwartaal wist Tata Motors dankzij een hogere winst bij Jaguar Land Rover een verlies bij de andere activiteiten te compenseren.

Jaguar Land Rover is onderdeel van het Indiase Tata Motors. Tata Motors maakt deel uit van het Indiase industriële conglomeraat Tata Group.