Fiat-topman Sergio Marchionne heeft vrijdag bekendgemaakt dat Lancia voortaan alleen nog actief zal zijn op de Italiaanse markt.

Dat meldt de Italiaanse krant La Repubblica.

Volgens de krant zal Lancia in de toekomst alleen nog maar het type Ypsilon produceren. Ook zal het merk alleen nog in Italië opereren: alle andere Europese markten hebben volgens dit interview geen Lancia-importeurs meer in de toekomst.

In de praktijk werd 80 procent van de Lancia's momenteel al in Italië verkocht. Lancia verkocht tot en met november 2013 68.223 auto's in de EU-landen, een daling van 21,5 procent ten opzichte van diezelfde periode in 2012.

Alfa Romeo

Overigens verkocht Alfa Romeo in die periode met 57.964 stuks (-29,2%) nog minder auto's en dus lijkt de vraag gerechtvaardigd wat de plannen van Marchionne met dat merk zijn.

Voor Alfa Romeo ziet de toekomst er echter stukken rooskleuriger uit. Marchionne bereidt naar eigen zeggen 'een grote herlancering' voor, waarbij het merk een "typisch Italiaans" karakter moet behouden en hoger in de markt wordt gezet.

De productie van toekomstige modellen zal zo veel mogelijk in het thuisland plaatsvinden, om dat specifiek Italiaanse karakter te bewerkstelligen.

'Pertinent niet waar'

Lancia Nederland meldde AutoWeek dinsdag, na zelf contact te hebben gehad met het hoofdkantoor, dat de berichten dat Lancia zich alleen gaat bezighouden op de Italiaanse markt "pertinent niet waar zijn". Voorlopig blijft Lancia dus gewoon met onder andere de Ypsilon en de Delta aanwezig op de Nederlandse en Europese markt.

Overigens is Lancia Nederland de enige officiële bron die de berichtgeving op deze manier ontkent. Lancia heeft internationaal geen persbericht vrijgegeven om de berichten te ontkennen, La Repubblica heeft niet gerectificeerd en ook andere buitenlandse media melden niet dat het interview met Sergio Marchionne foutieve informatie bevatte.

Wel meldt Lancia Nederland dat Sergio Marchionne, topman van de Fiat Group, eind april-begin mei, z'n toekomstplannen van z'n merken bekendmaakt, waaronder die van Lancia. Wat dan besloten gaat worden, is nog niet bekend.