De Nederlandse staat is begonnen met een tweede veiling uit de portefeuille gebundelde Amerikaanse rommelhypotheken van ING. 

Zes partijen nemen daar aan deel, zo maakte het Agentschap van de Generale Thesaurie vrijdag bekend.

In de veiling worden hypotheekobligaties aangeboden met een nominale waarde van 4,3 miljard dollar (3,1 miljard euro). Vorige maand verkocht de Staat al stukken met een nominale waarde van in totaal 5,1 miljard dollar. De gehele portefeuille stond voor 11,6 miljard dollar in de boeken.

Naast Bank of America Merrill Lynch, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs en Morgan Stanley, die ook meeboden in de eerste veiling in december, is nu ook Barclays als tegenpartij geselecteerd. De zes banken hebben tot 16 januari de tijd om met hun biedingen te komen.

Staat

De Nederlandse staat schoot in 2009 ING te hulp door 80 procent van het risico op het pakket Amerikaanse hypotheekobligaties, de zogenoemde Alt-A-portefeuille, over te nemen. De obligaties waren door de diepe crisis op de Amerikaanse woningmarkt nauwelijks meer verhandelbaar en vormden voor ING een blok aan het been.

Nu de Amerikaanse woningmarkt herstelt, zijn de staatsgaranties niet meer nodig en kan het pakket worden verkocht. Daarover bereikten ING en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem begin november een akkoord. Het verkoopproces wordt naar verwachting binnen een jaar helemaal afgerond.

Wat zijn rommelhypotheken?