De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,2 procent hoger op 16.477 punten. De brede S&P 500 klom 0,1 procent tot 1834 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg eveneens 0,1 procent tot 4145 puntenDe effectenbeurzen in New York herstelden zich vrijdag in de late handel pas van de verliesbeurt waarmee de handel donderdag het jaar opende. 

Beleggers reageerden positief op de toespraak van scheidend Fed-president Ben Bernanke die een gunstig beeld van de economische ontwikkelingen schetste.

De Dow-Jonesindex noteerde een half uur voor het slot 0,4 procent hoger op 16.513 punten. De brede S&P 500 kreeg er 0,3 procent bij tot 1836 punten, terwijl technologiebeurs Nasdaq vlak noteerde op 4142 punten.

President Bernanke van de Federal Reserve noemde vrijdag in mogelijk zijn laatste toespraak een aantal positieve factoren voor de verdere ontwikkeling van de economie en beloofde daarnaast dat de Fed een ruim monetair beleid zal blijven voeren ''zolang dat nodig is''.

General Motors

De handel reageerde gemengd op de zwakker dan verwachte autoverkopen in de maand december. General Motors verloor bijna 3 procent. Ford kreeg er juist 0,7 procent bij. GM rapporteerde over de afgelopen maand 6,3 procent lagere verkopen dan in december 2012. Ook voor Toyota vielen de verkopen met 1,7 procent terug. Ford en Chrysler kwamen met sterkere cijfers, maar de stijging viel wel lager uit dan verwacht.

Aandacht was er ook voor Twitter, dat er 2,8 procent bij kreeg. Apple leverde juist voor de tweede achtereenvolgende dag in (1,6 procent). Analisten speculeerden dat activistisch belegger Carl Icahn mogelijk zijn belang in de elektronicafabrikant aan het verkleinen is.

Hertz

Hertz verloor 0,1 procent, na berichtgeving in de media dat Icahn een aandeel had genomen in het autoverhuurbedrijf.

T-Mobile US verloor ruim 3 procent, nadat concurrent AT&T klanten van T-Mobile een premie van 450 dollar aanbood om over te stappen.

De euro noteerde op 1.3589 dollar, tegen 1,3605 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenbeurzen. Amerikaanse olie verloor 1,2 procent in prijs tot 94,26 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 107,00 dollar.