KPN is van plan zijn belang in glasvezelbedrijf Reggefiber uit te breiden tot 60 procent. 

Dat meldde het telecombedrijf vrijdag.

KPN maakt gebruik van de optie om zijn huidige belang van 51 procent met 9 procentpunt uit te breiden. De uitoefening van die optie moet nog wel worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt.

Na afronding heeft KPN de volledige zeggenschap over het bedrijf, dat vervolgens in de financiële resultaten van KPN wordt geconsolideerd.

De uitoefenprijs van de optie wordt in de komende weken bepaald en zal uitkomen tussen 116 en 161 miljoen euro. Reggefiber is gespecialiseerd in de aanleg en de exploitatie van glasvezelnetwerken.

KPN gaf eind 2011 al aan dat het zijn belang in de joint venture met investeerder Reggeborgh stapsgewijs zou uitbreiden, via een drietal aandelenopties. De vrijdag aangekondigde stap betreft de tweede optie. In november 2012 werd het belang al uitgebreid van 41 naar 51 procent.

Het aanvullende belang in glasvezelbedrijf Reggefiber is geen verrassing. ''De uitbreiding van 51 naar 60 procent past in een afgesproken traject'', zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen vrijdag.

Schuld

De deal heeft wel een ''behoorlijk effect'' op de schuld van KPN. Die neemt toe doordat het bedrijf na afronding van de koop Reggefiber moet consolideren.

De schuld zou volgens Versteeg op basis van de huidige situatie uitkomen rond de 2,7 keer de brutowinst (ebitda). ''Dat is aan de hoge kant'', zei hij.

Maar omdat voor de uitbreiding van het belang toestemming nodig is van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), laat de afronding vermoedelijk op zich wachten tot de tweede jaarhelft.

Dan heeft KPN als het goed is zijn Duitse dochter E-Plus al verkocht aan Telefónica Deutschland. Door die transactie daalt de verhouding tussen schuld en ebitda naar verwachting naar 1,5.

Investeringsstrategie

Versteeg zei verder dat het vergroten van het belang in Reggefiber past in de investeringsstrategie van KPN. Uitbreiding van het glasvezelnetwerk is volgens de marktvorser van groot belang voor het telecombedrijf in de concurrentiestrijd met kabelaanbieders.

Het aandeel KPN koerste vrijdag om 10.48 uur 0,4 procent lager op 2,36 euro.