De Europese aandelenbeurzen vonden vrijdag weer het pad omhoog. Na de verliesbeurt op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar stapten beleggers weer in de markt.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent hoger op 401,97 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 629,90 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,5 procent. De beurs in Madrid won 0,4 procent nadat was gebleken dat het aantal werklozen in Spanje in december verder is afgenomen.

Teleurstellend nieuws uit China zorgde eerder op de dag voor enige koersdruk. Uit cijfers van de Chinese overheid blijkt dat het groeitempo van de dienstensector in China in december is afgezwakt naar het laagste niveau sinds augustus 2013. Eerder deze week liet de inkoopmanagersindex van de omvangrijke Chinese industrie ook al een afname zien.

Imtech

Sterkste stijger in de AEX was technisch dienstverlener Imtech met een winst van 5,2 procent. KPN klom 2,1 procent. Het telecomconcern is van plan zijn optie te gebruiken om het belang in glasvezelbedrijf Reggefiber uit te breiden van 51 naar 60 procent. Informatieleverancier Wolters Kluwer en kabelaar Ziggo waren de enige dalers met verliezen tot 0,3 procent.

In de MidKap eindigde navigatiebedrijf TomTom bovenaan met een plus van 5,4 procent. Grootste daler was biotechnologiebedrijf Pharming met een min van 0,6 procent.

Londen

In Londen maakte Next een koerssprong van 10 procent. De Britse kledingketen verhoogde de winstverwachting voor het gehele boekjaar na sterke kerstverkopen. Ook kondigde Next de uitkering van een speciaal dividend aan van 50 pence per aandeel.

Rémy Cointreau zakte in Parijs 2,6 procent. Topman Frédéric Pflanz van het Franse drankenconcern doet een stap terug. Hij blijft wel in dienst van het bedrijf, maar dan als directeur ontwikkeling. François Hériard Dubreuil, die nu niet-uitvoerend voorzitter is van de raad van bestuur, neemt de taken van Pflanz voorlopig op zich.

De euro was 1,3605 dollar waard, tegen 1,3672 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 94,41 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 106,87 dollar.