Gunstige berichten over de Italiaanse en Spaanse industrie hebben de rente op de staatsschulden van beide landen donderdag stevig gedrukt.

Het rendement op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties zakte daarbij voor het eerst sinds eind mei vorig jaar tot minder dan 4 procent.

De Italiaanse rente stond donderdag aan het begin van de middag op 3,98 procent, tegen 4,04 procent op de laatste dag van 2013. De rente liep halverwege vorig jaar nog op tot bijna 5 procent.

De vergelijkbare Spaanse rente daalde ook tot 3,98 procent, van 4,1 procent op oudjaarsdag. Het rendement op Spaanse 10-jaarsleningen stond begin vorig jaar nog op 5,4 procent.

Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een lagere rente duidt op een hogere waarde en een toenemende vraag naar het betreffende schuldenpapier.

Industrie

Uit nieuwe cijfers bleek donderdag dat de activiteit in de Spaanse en Italiaanse industrie vorige maand is gegroeid. In Spanje volgde die gunstige ontwikkeling op een terugval in november. In Italië trok de groei van de afgelopen maanden aan tot het sterkste peil sinds april 2011.

Door de dalende rente loopt het verschil tussen het rendement op de Zuid-Europese obligaties en die op Duitse leningen, die als het veiligst worden beschouwd, verder terug. De verschillen op de kredietmarkten in Noord- en Zuid-Europa blijven echter groot.

De rentes die bedrijven in verschillende landen moeten betalen lopen nog altijd ver uiteen. De fragmentatie van de Europese kredietmarkten is iets minder sterk dan de piek van mei 2013, maar is nog altijd groter dan medio 2011, meldde de Britse krant Financial Times donderdag op basis van onderzoek door Goldman Sachs.