De Europese beurshandel kende donderdag een matig begin van het nieuwe jaar. Met hier en daar stevige verliezen werd vooralsnog geen vervolg gegeven aan het sterke beursjaar 2013.

De AEX, die vorig jaar ruim 17 procent steeg, zakte tot net onder 400 punten.

De handel werd vooral negatief beïnvloed door een tegenvallend cijfer over de Chinese industrie. Uit cijfers van de Britse bank HSBC blijkt dat de activiteit in de Chinese industrie in december minder sterk is gegroeid dan in de voorgaande maand. De Chinese overheid maakte woensdag al bekend dat het groeitempo van de industrie in december is afgezwakt naar het laagste punt in 4 maanden.

De AEX-index sloot 0,5 procent lager op 399,82 punten en de MidKap daalde 0,6 procent tot 625,41 punten. In Londen bleef het verlies voor de FTSE beperkt tot 0,5 procent, terwijl de beurzen in Frankfurt en Parijs beide 1,6 procent inleverden.

RWE

De DAX in Frankfurt werd omlaag getrokken door energieconcern RWE. Zakenkrant Handelsblatt schreef dat RWE mogelijk zijn aandeelhouders toestemming gaat vragen voor een kapitaalsverhoging, waarna het aandeel 3,5 procent verloor. In Parijs zorgde een afwaardering van bodemonderzoeker CGG (min 2,9 procent) door de Zwitserse bank UBS voor druk op de CAC 40.

In Milaan maakte Fiat een koerssprong van ruim 16 procent. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat de Italiaanse autobouwer volledig eigenaar wordt van het Amerikaanse automerk Chrysler. De deal is een overwinning voor Fiat-baas Sergio Marchionne, die sinds 2009 ook Chrysler leidt en de twee bedrijven al jaren wil samenvoegen. Door de samensmelting ontstaat de op zes na grootste autoproducent ter wereld.

Grootste daler in de AEX was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco met een verlies van 2,2 procent. Technisch dienstverlener Imtech, dat vorig jaar 70 procent aan beurswaarde verloor, was de sterkste stijger met een winst van 2,9 procent.

Sligro

Sligro, dat deel uitmaakt van de Smallcap-index, verloor 2,5 procent. Het detail- en groothandelsbedrijf zag de omzet in december '' een paar procent'' dalen.

De euro was 1,3672 dollar waard, tegen 1,3772 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 96,46 dollar per vat. Brentolie werd 1,8 procent goedkoper op 108,76 dollar.