De Aziatische aandelenbeurzen toonden donderdag een wisselend beeld. Een afzwakkende groei van de omvangrijke Chinese industrie zorgde voor terughoudendheid onder beleggers.

Uit cijfers van de Chinese overheid bleek woensdag dat het groeitempo van de industrie in China in december is afgezwakt naar het laagste punt in 4 maanden.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid in de industrie weergeeft, noteerde voor december een stand van 51, tegen 51,4 een maand eerder. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. De vergelijkbare inkoopmanagersindex van de Britse bank HSBC liet donderdag ook een afname zien.

De Kospi in Seoul verloor ruim 2 procent. Elektronicagigant Samsung was op de Zuid-Koreaanse beurs een van de opvallendste verliezers met een min van bijna 5 procent. Analisten van LIG Investments voorspelden donderdag dat de winst van het concern over het vierde kwartaal lager zal zijn dan de gemiddelde verwachting in de markt.

De Chinese Shanghai Composite daalde 0,5 procent. In Hongkong noteerde de Hang Seng in de middaghandel nagenoeg onveranderd. De All Ordinaries in Sydney won 0,3 procent. De aandelenbeurs in Tokio is deze week nog gesloten.