Uitzender Randstad was in 2013 de absolute uitblinker in de zeer positieve AEX-index.

De beurskoers van het uitzendconcern liep dit jaar met bijna 70 procent op, waarmee het bedrijf veruit de grootste winst van alle hoofdfondsen aan het Damrak realiseerde.

Randstad eindigde oudjaarsdag 2012 op 27,81 euro. Na een voorzichtige eerste opleving in de eerste maanden van dit jaar zakte de beurskoers van het bedrijf in april weer bijna terug tot dat niveau. In de tweede helft van 2013 werd echter een stevige opmars ingezet, die het aandeel bij de jaarwisseling tot 47,15 euro bracht.

Ook andere uitzendbedrijven deden het dit jaar goed op de Amsterdamse beurs. In de MidKap werd USG People 60 procent meer waard. Detacheerder Brunel kreeg er ruim 20 procent bij.

Uitzendbedrijven lopen over het algemeen voor op het herstel van de economie, aangezien bedrijven eerst flexibel personeel inzetten voordat er nieuwe vaste krachten worden geworven.

ASML

Andere duidelijke winnaars in de AEX waren chipmachinefabrikant ASML, postbedrijf PostNL, maritiem dienstverlener SBM Offshore en de financiële concerns Aegon en ING. Zij kregen er allemaal iets meer dan 40 procent bij.

Informatieleveranciers Reed Elsevier en Wolters Kluwer, elektronicaconcern Philips en kabelbedrijf Ziggo volgden met een winst van ruim een derde.

Verliezers

De grote verliezer in de AEX was Imtech. De technisch dienstverlener, die in maart in de hoofdindex werd opgenomen, zag 70 procent van zijn beurswaarde verdampen. De voormalige beurslieveling ontdekte begin dit jaar een omvangrijke fraude bij zijn Poolse en Duitse activiteiten, die het bedrijf opzadelde met aanzienlijke verliezen.

Een andere opvallende verliezer was TNT Express, dat bijna een vijfde van zijn waarde inleverde doordat de geplande overname door UPS vastliep op bezwaren uit Brussel.

KPN

KPN sloot het turbulente jaar 7,5 procent lager af dan 2012. Het telecombedrijf wist dit jaar via een beschermingsconstructie een overname door América Móvil te voorkomen en zag zijn aandeel begin juni dalen tot het laagste niveau sinds 2001.

In de AEX-index staan de 25 meest verhandelde fondsen van het Damrak. Vanaf maart volgend jaar gaan nieuwe regels gelden en zal de AEX bestaan uit de 25 grootste fondsen gemeten naar de marktwaarde van de vrij verhandelbare aandelen.