De Amerikaanse aandelenmarkten kenden maandag, de voorlaatste handelsdag van 2013, nauwelijks noemenswaardige koersuitslagen. 

De sterke opmars die de belangrijkste graadmeters vorige week op recordhoogtes bracht, kwam vrijdag tot stilstand. Het ontbreekt beleggers aan prikkels om de eindejaarsrally voort te zetten.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 16.504,29 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging een fractie omlaag tot 1841,07 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,1 procent tot 4154,20 punten.

Een opvallende stijger was Crocs met een koerswinst van meer dan 21 procent. Durfkapitalist Blackstone investeert 200 miljoen dollar in de producent van de felgekleurde plastic klompen, die verder bekendmaakte dat topman John McCarvel in april vertrekt.

Verder was het rustig op het bedrijvenfront en ook op macro-economisch gebied stonden geen richtinggevende publicaties op de agenda. De aandelenkoersen reageerden nauwelijks op het nieuws dat het aantal voorlopige koopcontracten voor woningen in november fors minder sterk is toegenomen dan verwacht.

Bij de hoofdfondsen was Walt Disney de sterkste stijger. Het entertainmentconcern steeg 2,5 procent na een adviesverhoging door zakenbank Guggenheim Securities. Frisdrankproducent Coca-Cola, fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems en chipmaker Intel volgden met koerswinsten rond de 1 procent.

Onderaan de Dow stonden de olieconcerns ExxonMobil en Chevron met verliezen van 1,2 en 0,8 procent. Vliegtuigbouwer Boeing ging 0,7 procent omlaag ging en de financiële concerns Goldman Sachs en JPMorgan Chase leverden 0,4 en 0,3 procent in.

Twitter ging verder onderuit. Na de koersval van 13 procent op vrijdag, naar aanleiding van een kritisch analistenrapport door zakenbank Macquarie, werd het aandeel maandag ruim 5 procent minder waard. De koers ligt met ruim 60 dollar echter nog altijd zeer ruim boven de prijs van 26 dollar bij de beursgang vorige maand.

De euro was 1,3800 dollar waard, tegen 1,3815 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 99,19 dollar. De prijs van Brentolie zakte 1 procent tot 111,04 dollar per vat van 159 liter.