De brand die dit weekeinde uitbrak bij een fabriek van de Zwitserse horlogemaker Swatch kan mogelijk ernstige gevolgen hebben voor de gehele horloge-industrie in Zwitserland.

Swatch is de belangrijkste toeleverancier van onderdelen voor de horlogemakers in het Alpenland.

Zondagochtend brak brand uit bij een fabriek van Swatch-dochterbedrijf ETA in de plaats Grenchen. De oorzaak is nog onbekend. De werkplaats is geheel verwoest, aldus Swatch.

Analisten zijn bang dat de brand tot forse vertragingen kan leiden bij de toelevering van onderdelen aan andere Zwitserse horlogemakers. Swatch levert naar schatting twee derde van de mechanische onderdelen die worden gebruikt in de Zwitserse horloge-industrie.

Topman Nick Hayek van Swatch liet weten dat het ''hart van de productie'' van ETA is geraakt door de brand. Volgens Swatch zijn er geen gewonden gevallen. De schade wordt geraamd op honderdduizenden franken.

Hayek denkt dat het drie tot vier weken zal gaan duren voordat de productie weer kan worden opgestart. De topman verwacht dat afnemers van onderdelen van ETA het meeste last zullen hebben van de brand en dat er enige vertraging kan optreden bij toeleveringen aan horlogemakers.