Inspiratieloos kabbelden de Europese aandelenmarkten maandag verder richting het einde van het jaar. 

Met op de meeste beurzen alleen nog een ingekorte handelssessie op oudjaarsdag voor de boeg, sloten de belangrijkste graadmeters met lichte verliezen.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam, die vrijdag voor het eerst sinds september 2008 boven de 400 punten sloot, eindigde daar met een verlies van 0,3 procent nu net onder op 399,77 punten. Evengoed ligt de belangrijkste graadmeter op het Damrak op koers voor een jaarwinst van zo'n 17 procent. De MidKap steeg maandag 0,6 procent tot 627,79 punten.

De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs verloren respectievelijk 0,2 en 0,1 procent. In Frankfurt, waar het beursjaar maandagmiddag al werd afgesloten, eindigde de DAX 0,4 procent lager. De belangrijkste Duitse beursindex is daarmee over heel 2013 met ruim een kwart procent gestegen.

Imtech voerde de AEX aan met een plus van 3,1 procent. De zwaar geplaagde technisch dienstverlener blijft echter veruit de grootste verliezer in de AEX van 2013. Het bedrijf verloor dit jaar zo'n 70 procent van zijn waarde, nadat een omvangrijk fraudeschandaal had geleid tot het verlies van honderden miljoenen euro's.

Imtech werd gevolgd door Air France-KLM dat er 1,7 procent bij kreeg. ASML, Ahold en Philips stonden onderaan de AEX met verliezen van rond de 1 procent. In de MidKap werd Vopak 1,3 procent meer waard. Het tankopslagbedrijf maakte bekend dat de capaciteit van het samenwerkingsverband Vopak Horizon Fujairah verder wordt uitgebreid. Vopak bezit een belang van 33,3 procent in de Arabische joint venture.

Bij de kleinere fondsen won bouwbedrijf Ballast Nedam ruim 4 procent. Accountantsbedrijf KPMG meldde voorbeurs dat het 7 miljoen euro moet betalen aan het Openbaar Ministerie, vanwege de rol die het speelde bij de betaling van steekpenningen waarmee Ballast eind jaren 90 en begin deze eeuw bouwprojecten in het Midden-Oosten in de wacht sleepte. Ballast trof vorig jaar al een schikking in deze zaak.

De euro was 1,3815 dollar waard, tegen 1,3790 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 99,55 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,9 procent tot 111,21 dollar per vat van 159 liter.