CEO John McCarvel treedt af bij de Amerikaanse plasticschoenenfabrikant Crocs.

Dat meldt Crocs op zijn website. McCarvel heeft rond 30 april zijn laatste werkdag bij het bedrijf, dat de laatste jaren worstelt met imagoproblemen en afgenomen verkopen.

Crocs is inmiddels een zoektocht naar een nieuwe CEO buiten het bedrijf gestart.

Daarnaast heeft investeerder Blackstone een bedrag toegezegd van 200 miljoen dollar in converteerbare preferente aandelen. Dat geeft Blackstone een belang van 13 procent in Crocs. Ook mag de investeringsmaatschappij met twee mensen zitting nemen in het bestuur.

Afgelopen jaar heeft Crocs geprobeerd een koper te vinden voor het hele bedrijf, maar dat is niet gelukt, zo weten ingewijden van nieuwsbureau Bloomberg.

Crocs zal vanaf het komende kwartaal aandelen terug gaan kopen, waardoor het aantal openbaar verhandelbare aandelen daalt met ongeveer 30 procent.

Kelderende verkopen

Crocs werd opgericht in 2002 en de opvallende schuimrubberen klompen waren in hun eerste jaren een sterk merk, maar vooral in thuishaven Amerika kelderde de verkoop de afgelopen jaren, al stelde McCarvel in september nog dat dit verlies deels werd gecompenseerd door hogere verkopen in Azië en Europa .  

Het bedrijf sluit een verdere reorganisatie binnen het bedrijf niet uit.