De beurs in Tokio is maandag met winst gesloten. De aanhoudende daling van de yen was opnieuw goed nieuws voor de aandelen van grote Japanse exporteurs.

De aanhoudende daling van de yen was opnieuw goed nieuws voor de aandelen van grote Japanse exporteurs.

De Nikkei eindigde zijn laatste handelsdag van 2013 met een winst van 0,7 procent op 16.291,31 punten. De toonaangevende index van de Japanse effectenbeurs won dit jaar zo'n 56 procent en realiseerde daarmee de sterkste stijging sinds 1972. De Japanse beurs is de rest van de week gesloten en hervat de handel volgende week maandag.

De Japanse aandelenmarkt profiteerde dit jaar van het agressieve stimuleringsbeleid dat de regering van premier Shinzo Abe samen met de centrale bank voert. Dat beleid moet de economische groei vooruithelpen en een einde maken aan de al jarenlang aanhoudende deflatie in Japan.

Door het ruime monetaire beleid verloor de yen dit jaar ruim een vijfde van zijn waarde in vergelijking met de dollar. Dat is de sterkste daling sinds 1979. Maandag zakte de Japanse munt tot het laagste niveau sinds oktober 2008.

De meeste andere beurzen in het Verre Oosten toonden maandag ook een positief beeld. De Kospi-index in Seoul won 0,5 procent, de beurs in Sydney kreeg er 0,6 procent bij. In Hongkong stond de Hang Seng in de middaghandel 0,2 procent in de min.